Publikacija: Modularna koordinacija i kompozicija

Наслов

Publikacija: Modularna koordinacija i kompozicija

Опис

Publikacija i izložba "Modularna koordinacija i kompozicija" predstavlaju završni segment rada u okviru istoimenog predmeta koji je realizovan školske 2012/13 godine na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Izložbu prati digitalna publikacija pod naslovom Modularna koordinacija i kompozicija (elektronski optički disk (CD-ROM).
Modularna koordinacija je polje istraživanja u arhitekturi, koje je u novije vrijeme prevashodno povezano sa prefabriciranjem i montažnim podizanjem objekata. Pomaže u sistematiziranju i samoograničavanju projektantske misli, a sve u svrhu osmišljavanja racionalnih i lako izvodljivih sistema gradnje. Međutim, modularna koordinacija je tokom historije korištena (i) na drugi način i u druge svrhe. Bila je usko povezana sa proporcioniranjem i kreiranjem arhitektonskih kompozicija, za razliku od suvremene prakse, koja se gotovo isključivo bavi dimenzioniranjem. Najnovija zbivanja, vezana za kompjuterizaciju svekolikog života, značajno su uticala i na arhitekturu, mijenjajući ustaljenje načine pristupanja projektantskim problemima. Pojmovi kao što su: modularnost, sistematiziranje, tipiziranje, unificiranje i slični, pojavom kompjutacijskog dizajna izgubili su na značaju. Računarski upravljanim CNC mašinama postalo je svejedno da li neki predmet za ugradnju rade u hiljadu ili samo u jednom primjerku. Posljedica toga jeste pojava nekonvencionalno osmišljenih objekata, kakav je npr. stadion Ptičije gnijezdo u Pekingu, na kome se niti jedan elemenat ne ponavlja. Prije je to bilo nezamislivo, a danas, s obzirom na to da je na taj način projektiranih gradnji sve više, već postaje ustaljenom praksom.

Идентификатор

/unibl/art/idUmStrRezultat:2788

Тип

Датум

Библиографски цитат

E. Fejzić, D. Borojević, T. Vujičić, Publikacija: Modularna koordinacija i kompozicija, Univerzitet u Banjoj Luci Arhitektonsko-građevinski fakultet, 2013

Презентовано

Banja Luka

Издавач

Univerzitet u Banjoj Luci Arhitektonsko-građevinski fakultet

Листа аутора

Веза

Формат

Остали уметнички радови

Position: 44947 (27 views)