Femicid-rodno zasnovano ubistvo žena

Title

Femicid-rodno zasnovano ubistvo žena

Description

Predmet rada jeste femicid kao najteži oblik rodno zasnovanog nasilja nad ženama i flagrantno kršenje prava na život koje pripada svakom čovjeku. Kao apsolutno pravo, pravo na život je zaštićeno od svih oblika ugrožavanja i povrede bez obzira na lične karakteristike čovjeka, kao što je pol, boja kože, seksualna orjentacija i slično. Iz toga poizilazi zaključak da država mora garantovati jednaku zaštitu ovog prava bez obzira na činjenicu da li je njegov subjekat muškarac ili žena. Međutim, u nekim državama postoje specifični običaji, tradicije i kulturni obrasci ponašanja koji opravdavaju ubistvo žene te učinioci takvih ubistava ostaju nekažnjeni ili kažnjeni neadekvatnim, simboličnim kaznama. Takva praksa je dovela do porasta broja femicida širom svijeta, pa i na prostoru naše države.Statistički podaci govore da su žene često žrtve rodno zasnovanog ubistva koje je motivisano predrasudama, patrijarhalnim vaspitanjem i tradicijom, te da se u nekim državama žene lišavaju života zbog navodne povrede časti njene porodice ili zbog zastarjelih običaja (npr. samospaljivanje udovica u Indiji).
U radu se analizira pojam femicida sa teorijskog aspekta i daje prikaz međunarodnih dokumenata koji tretiraju ovu problematiku. Pored analize odredaba krivičnog zakonodavstva koja bi se, iako se ne odnose izričito na femicid, mogla primjenjivati na slučajeve ubistva žene iz rodno zasnovanih motiva, prikazali smo nekoliko slučajeva iz sudske prakse u kojima je očigledno da postoji rodno zasnovano ubistvo žene, tj. femicid, ali se to u presudi nigdje ne spominje. Dakle, sud nije u obrazloženju presude naveo motive koji stoje u osnovi izvršenog ubistva, a koji, prema svim kriterijima ukazuju da u konkretnom slučaju postoji femicid., što navodi na zaključak da je sudska praksa pokazala visok stepen neosjetljivosti na ovu problematiku.
U radu smo ukazali i na neka zakonska rješenja drugih država koja na različite načine tretiraju problematiku femicida, a koja bi mogla biti putokaz u rješenje ovog pitanja u našem pravnom sistemu.

Identifier

oai:fedora.unibl.org:o:3092

Type

References

Date

2024-03-06T11:28:57.999Z

Rights

All rights reserved

Alternative Title

master rad
Femicide – gender-based killing of women

Subject

femicid, ubistvo žene, rodno zasnovano nasilje

Creator

Position: 95266 (17 views)