Načelo srazmere kod izvršenja na nekretnini

Title

Načelo srazmere kod izvršenja na nekretnini

Description

Izvršni postupak se u teoriji definiše kao niz pravno regulisanih i funkcionalno koordiniranih radnji suda, stranaka i drugih subjekata čiji je cilj prinudno ostvarivanje, odnosno osiguranje budućeg ostvarenja potraživanja poverioca.
Predmet izvršnog postupka najčešće se određuje kao predmet sudskog odlučivanja u izvršnom postuku. U praksi tražilac izvršenja često predlaže nepokretnost kao predmet izvršenja iako postoji očigledna nesrazmera između vrednosti potraživanja i vrednosti predmetne nepokretnosti. Problem je postići srazmeru između predmeta izvršenja i visine potraživanja. Načelo srazmere u našem zakonodavstvu je delimično regulisano, dok je u pojedinim državama u okruženju detaljno i precizno regulisano. Iako je sud po zakonu dužan da pazi na srazmeru, u sudskoj praksi često se donosi rešenje o izvršenju iako postoji očigledna nesrazmera između vrednosti nekretnine i vrednosti potraživanja. Tek u daljem toku postupka po prigovoru izvršenika na rešenje o izvršenju ili po žalbi na rešenje o prigovoru sud primenjuje načelo srazmere. Na značaj teme rada ukazuje i to što ovom pitanju postoje brojne odluke i stavovi Evropskog suda za ljudska prava, a u ovom radu biće riječi o nekima od njih.
Upotrebom naučne metodologije u radu se prikazuje celovito istraživanje o temi rada koje do sada nije sprovedeno. Poseban problem predstavlja situacija kada je nepokretnost koja je određena kao predmet izvršenja ujedno i jedina nekretnina izvršenika. Teorijska shvatanja na koja će se u radi referisati upotpuniće saznanja o mogućnostima primene ovog načela.
U radu će biti predstavljena aktuelna praksa povodom načela srazmere kada se kao predmet izvršenja odredi nekretnina, čija vrednost je višestruko viša od visine potraživanja. Kritički osvrt na zakonodavna rešenja koji će biti učinjen u radu, rezultiraće predlozima za poboljšanje regulisanja postupanja sudova u situaciji kada tražilac izvršenja predloži jedinu nekretninu izvršenika ili nekretninu koja je po vrednosti znatno viša od vrednosti njegovog potraživanja.

Identifier

oai:fedora.unibl.org:o:3096

Type

References

Date

2024-03-06T12:03:31.523Z

Rights

All rights reserved

Alternative Title

master rad
The principle of proportionality in real estate execution

Subject

Izvršni postupak, sud, sudsko odlučivanje u sudskom postupku, tražilac izvršenja, načelo srazmjere

Creator

Position: 10852 (35 views)