Contemporary Thesaurus

Naslov

Contemporary Thesaurus

Opis

Izložba „Contemporary Thesaurus“, autorski projekat Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, predstavljena je u galeriji „Podroom“ Kulturnog centra Beograda.

Nakon postavke u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu (29. juni – 24. juli) i beogradska publika do kraja avgusta imaće priliku pogledati izložbu koja predstavlja presjek savremene vizuelne scene Republike Srpske.

Izložba „Contemporary Thesaurus“ osmišljena je kao novi presjek savremene vizuelne umjetnosti u Republici Srpskoj i bavi se njenim aktuelnim pojavama, teorijskom genezom i medijskim osobenostima. Izložbom su obuhvaćena djela deset autora (Igor Bošnjak, Ninoslav Kovačević, Nikola Kekerović, Mladen Miljanović, Radenko Milak, Borjana Mrđa, Mila Panić, Selma Selman, Saša Tatić i grupa Tač.ka), koji su svojim aktivnim i intenzivnim prisustvom na savremenoj sceni ovog prostora detektovani kao njeni vodeći nosioci. Ovi individualni umjetnički opusi prepoznati su kao jezgra aktivnih razvojnih procesa i kontinuirane kvalitativne nadgradnje, pa se izložbom želi predstaviti kontinuitet trajanja ove žive i heterogene mikro-scene i njene ekspanzije tokom relativno kratkog vremenskog razdoblja, a obilježene izrazitim pluralizmom autorskih izraza nekoliko generacija mladih umjetnika.

Koncept izložbe bazira se na pojmu tezaurus (lat. thēsaurus), koji se u muzeologiji odnosi na proces formiranja muzejskih zbirki čineći njihovo misaono i spoznajno utemeljenje, pa izložba kao savremena riznica objedinjuje i predstavlja sabrana/tezaurirana znanja o savremenoj umjetnosti Republike Srpske.

Koncept izložbe osmislila je Žana Vukičević, viša kustoskinja Muzeja savremene umjetnosti RS.

Tip

Datum

Bibliografski citat

Borjana Mrđa, Contemporary Thesaurus, Kulturni centar Beograda, 2016

Referenca

Prezentovano

Beograd / RS

Izdavač

Kulturni centar Beograda

Format

Kolektivna žirirana izložba (nacionalna)
Objekti / Crtež / Instalacija / Video

Lista autora

Veza

Identifikator

/unibl/art/idUmStrRezultat:4580

Position: 94070 (17 views)