Декоративна сопства

Наслов

Декоративна сопства

Опис

Изложба „Декоративна сопства“ бањалучке умјетнице Борјане Мрђе представља нову серију радова у медију цртежа, слика, слика-објеката и видео инсталације, коју је умјетница први пут представила као докторски умјетнички пројекат на Факултету ликовних уметности у Београду 2020. године.
Умјетница преиспитује одјевни процес одвајања од самог тијела, избјељивањем и разобличавањем одјеће, повезујући митолошке конструкције и породичну историју са тренутним околностима у којима хаљина постаје декоративна површина отворена за различите уписе и кодове.

Као полазна тачка око које се гради цјелокупни концепт изложбе јесте кошуља као предмет породичног насљеђа, коју је умјетница добила од баке прије њене смрти. Кошуља је нијеми свједок индивидуалног и колективног идентитета, коју је носило три генерације жена и у коју су уписани догађаји и интимни доживљаји времена у којем су живјеле.
Породична историја постаје тако једна врста парадигме кроз коју се провлаче питања идентитета.
У ранијем умјетничком опусу умјетница се у великој мјери користила властитим тијелом као медијем умјетничке интервенције, док је у новој серији радова тјелесност у потпуности изузета, али и даље у контексту тема које су је и раније интригирале, попут истраживања идентитетских трансформација кроз сјећања/памћења.
Кустос изложбе је Лана Павловић, виша кустоскиња МСУРС.

Тип

Датум

Библиографски цитат

B. Mrđa, Декоративна сопства, Музеј савремене умјетности РС, 2022

Референца

Презентовано

Музеј савремене умјетности РС
Бања Лука

Издавач

Музеј савремене умјетности РС

Формат

Самостална изложба (национална)
сликарство

Листа аутора

Веза

Идентификатор

/unibl/art/idUmStrRezultat:8381

Position: 112594 (11 views)