Dekorativna sopstva

Naslov

Dekorativna sopstva

Opis

Izložba „Dekorativna sopstva“ banjalučke umjetnice Borjane Mrđe predstavlja novu seriju radova u mediju crteža, slika, slika-objekata i video instalacije, koju je umjetnica prvi put predstavila kao doktorski umjetnički projekat na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2020. godine.
Umjetnica preispituje odjevni proces odvajanja od samog tijela, izbjeljivanjem i razobličavanjem odjeće, povezujući mitološke konstrukcije i porodičnu istoriju sa trenutnim okolnostima u kojima haljina postaje dekorativna površina otvorena za različite upise i kodove.

Kao polazna tačka oko koje se gradi cjelokupni koncept izložbe jeste košulja kao predmet porodičnog nasljeđa, koju je umjetnica dobila od bake prije njene smrti. Košulja je nijemi svjedok individualnog i kolektivnog identiteta, koju je nosilo tri generacije žena i u koju su upisani događaji i intimni doživljaji vremena u kojem su živjele.
Porodična istorija postaje tako jedna vrsta paradigme kroz koju se provlače pitanja identiteta.
U ranijem umjetničkom opusu umjetnica se u velikoj mjeri koristila vlastitim tijelom kao medijem umjetničke intervencije, dok je u novoj seriji radova tjelesnost u potpunosti izuzeta, ali i dalje u kontekstu tema koje su je i ranije intrigirale, poput istraživanja identitetskih transformacija kroz sjećanja/pamćenja.
Kustos izložbe je Lana Pavlović, viša kustoskinja MSURS.

Tip

Datum

Bibliografski citat

B. Mrđa, Dekorativna sopstva, Muzej savremene umjetnosti RS, 2022

Referenca

Prezentovano

Muzej savremene umjetnosti RS
Banja Luka

Izdavač

Muzej savremene umjetnosti RS

Format

Samostalna izložba (nacionalna)
slikarstvo

Lista autora

Veza

Identifikator

/unibl/art/idUmStrRezultat:8381

Position: 109254 (12 views)