Декоративна сопства

Наслов

Декоративна сопства

Опис

Серијом радова под називом ”Декоративна сопства” у медију слике, цртежа, видео инсталације, те израдом специфичних објеката, Борјана Мрђа преиспитује комплексне односе матри-линија и идентитета, културе, митолошких конструкција и глобалистичких идеја, кроз сучељавање материјалних, формалних, етичких и метафизичких својстава тканине/ођеће.

Текстил није тек практична тканина уско повезана са прекривањем тијела, текстил је предмет културе у дубокој вези са конструисањем идентитета у личном и глобалном простору. Тканина/ођећа је виђена као мјесто непрекидних присвајања и прилагођавања, циркулација и размјена, као и непрегледни извор архетипског. Покушајем реконструкције/деконструкције ођеће/хаљине без тијела, дигиталним и класичним методама, те творењем хибридних површина рециклажом ођеће и избјељивањем ођеће, Борјана Мрђа поставља питање улоге аутентичног „тијела“, субјекта и простора индивидуалног при творењу универзалних појавности и вриједности унутар специфичних географско-временских и архитектонских локуса.

Идентитет не може обитавати у једном предмету, а ођећа је љуштура једне од бројних фаза настанка идентитета. Ођећа је мјесто колективних инскрипција, она је мјесто сусрета са другим идентитетима и спољњим утицајима као и мјесто непрекидног самопотврђивања, утврђивања интерног интегритета. Идентитет носи предмете (ођећу) као својеврсну кожу, а како се он надраста и трансформише, периодично се покрива новом ођећом. Ођећа увијек остаје на нивоу колективног јер јој индивидуа/личност константно измиче идући ка сопственом ”центру”, ка апстрактном себи, остављајући је увијек на површини, за собом… као одбачена огледала у којима је индивидуа сачувала један од својих многих одраза на путу према сопству.

Тип

Датум

Библиографски цитат

B. Mrđa, Декоративна сопства, Галерија Факултета ликовних уметности Универзитета уметности у Београду, 2020

Референца

Презентовано

Галерија Факултета ликовних уметности Универзитета у Београду
Београд / Србија

Издавач

Галерија Факултета ликовних уметности Универзитета уметности у Београду

Формат

Самостална изложба (међународна)
сликарство

Листа аутора

Веза

Идентификатор

/unibl/art/idUmStrRezultat:8382

Position: 100688 (15 views)