Dekorativna sopstva

Title

Dekorativna sopstva

Description

Serijom radova pod nazivom ”Dekorativna sopstva” u mediju slike, crteža, video instalacije, te izradom specifičnih objekata, Borjana Mrđa preispituje kompleksne odnose matri-linija i identiteta, kulture, mitoloških konstrukcija i globalističkih ideja, kroz sučeljavanje materijalnih, formalnih, etičkih i metafizičkih svojstava tkanine/ođeće.

Tekstil nije tek praktična tkanina usko povezana sa prekrivanjem tijela, tekstil je predmet kulture u dubokoj vezi sa konstruisanjem identiteta u ličnom i globalnom prostoru. Tkanina/ođeća je viđena kao mjesto neprekidnih prisvajanja i prilagođavanja, cirkulacija i razmjena, kao i nepregledni izvor arhetipskog. Pokušajem rekonstrukcije/dekonstrukcije ođeće/haljine bez tijela, digitalnim i klasičnim metodama, te tvorenjem hibridnih površina reciklažom ođeće i izbjeljivanjem ođeće, Borjana Mrđa postavlja pitanje uloge autentičnog „tijela“, subjekta i prostora individualnog pri tvorenju univerzalnih pojavnosti i vrijednosti unutar specifičnih geografsko-vremenskih i arhitektonskih lokusa.

Identitet ne može obitavati u jednom predmetu, a ođeća je ljuštura jedne od brojnih faza nastanka identiteta. Ođeća je mjesto kolektivnih inskripcija, ona je mjesto susreta sa drugim identitetima i spoljnjim uticajima kao i mjesto neprekidnog samopotvrđivanja, utvrđivanja internog integriteta. Identitet nosi predmete (ođeću) kao svojevrsnu kožu, a kako se on nadrasta i transformiše, periodično se pokriva novom ođećom. Ođeća uvijek ostaje na nivou kolektivnog jer joj individua/ličnost konstantno izmiče idući ka sopstvenom ”centru”, ka apstraktnom sebi, ostavljajući je uvijek na površini, za sobom… kao odbačena ogledala u kojima je individua sačuvala jedan od svojih mnogih odraza na putu prema sopstvu.

Type

Date

Bibliographic Citation

B. Mrđa, Dekorativna sopstva, Galerija Fakulteta likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, 2020

References

presented at

Galerija Fakulteta likovnih umetnosti Univerziteta u Beogradu
Beograd / Srbija

Publisher

Galerija Fakulteta likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu

Format

Samostalna izložba (međunarodna)
slikarstvo

list of authors

Relation

Identifier

/unibl/art/idUmStrRezultat:8382

Position: 97804 (16 views)