Pravosudni sistem Bosne i Hercegovine i entiteta u svjetlu reformskih procesa

Наслов

Pravosudni sistem Bosne i Hercegovine i entiteta u svjetlu reformskih procesa

Опис

Teoretičari su utvrdili i prihvatili da je samim izborom teme već načelno određen predmet rada i formulisan problem. Shodno takvom stavu i shvatanju, predmet ovog rada je analiza pravosudnog sistema Bosne i Hercegovine i entiteta u svjetlu reformskih procesa koji traju dugi niz godina. Uspostavljanje i izgradnja nezavisnog pravosuđa reformski je proces, koji je počeo prije svih drugih u Bosni i Hercegovini. Evropski standardi u oblasti nezavisnosti i efikasnosti pravosuđa zahtijevali su značajnu reformu pravosudnog sistema, koja je u velikoj mjeri obavljena u periodu od sredine devedesetih do danas i koja je dala bitne rezultate.
Značaj ovih dostignuća utoliko je veći ako se imaju u vidu okolnosti u kojima je reforma pravosuđa izvršena. Složenost ekonomske i socijalne situacije u zemlji neposredno nakon ratnih dešavanja, neminovno se reflektovala i na rad pravosuđa. Ratni sukobi su rezultovali velikim brojem predmeta ratnih zločina koji bi predstavljali opterećenje i uređenijim i funkcionalnijim sistemima. Ratna dešavanja, razrušenost privrede i društvenopolitička tranzicija donijeli su i veliki broj specifičnih predmeta poput povrata imovine, radnih sporova, stečaja, naknada ratne štete i sličnih predmeta, koji su predstavljali dodatni izazov. Poslijeratno pravosuđe nije raspolagalo neophodnim materijalno-tehničkim i kadrovskim resursima za procesuiranje ovako složenih predmeta, a politički ambijent iz ovog perioda predstavljao je dodatnu otežavajuću okolnost za rad pravosudnih institucija.
Organizacija pravosuđa u Bosni i Hercegovini bila je izrazito složena i može se reći da je pravosudni sistem bio podijeljen u četiri odvojena sistema. Pored toga, u okviru pojedinih kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine djelovale su paralelne, odvojene pravosudne strukture. Ni međuentitetska saradnja nije bila na zadovoljavajućem nivou i nije bila institucionalizovana.

Идентификатор

oai:fedora.unibl.org:o:3063

Тип

Референца

Датум

Права

All rights reserved

Алтернативни наслов

master rad
Judicial system of Bosnia and Herzegovina and entities in the light of reform processes

Тема

Pravosudni sistem, sudska vlast, Institucije Bosne i Hercegovine,

Креатор

Position: 74820 (22 views)