Pravosudni sistem Bosne i Hercegovine i entiteta u svjetlu reformskih procesa

Naslov

Pravosudni sistem Bosne i Hercegovine i entiteta u svjetlu reformskih procesa

Opis

Teoretičari su utvrdili i prihvatili da je samim izborom teme već načelno određen predmet rada i formulisan problem. Shodno takvom stavu i shvatanju, predmet ovog rada je analiza pravosudnog sistema Bosne i Hercegovine i entiteta u svjetlu reformskih procesa koji traju dugi niz godina. Uspostavljanje i izgradnja nezavisnog pravosuđa reformski je proces, koji je počeo prije svih drugih u Bosni i Hercegovini. Evropski standardi u oblasti nezavisnosti i efikasnosti pravosuđa zahtijevali su značajnu reformu pravosudnog sistema, koja je u velikoj mjeri obavljena u periodu od sredine devedesetih do danas i koja je dala bitne rezultate.
Značaj ovih dostignuća utoliko je veći ako se imaju u vidu okolnosti u kojima je reforma pravosuđa izvršena. Složenost ekonomske i socijalne situacije u zemlji neposredno nakon ratnih dešavanja, neminovno se reflektovala i na rad pravosuđa. Ratni sukobi su rezultovali velikim brojem predmeta ratnih zločina koji bi predstavljali opterećenje i uređenijim i funkcionalnijim sistemima. Ratna dešavanja, razrušenost privrede i društvenopolitička tranzicija donijeli su i veliki broj specifičnih predmeta poput povrata imovine, radnih sporova, stečaja, naknada ratne štete i sličnih predmeta, koji su predstavljali dodatni izazov. Poslijeratno pravosuđe nije raspolagalo neophodnim materijalno-tehničkim i kadrovskim resursima za procesuiranje ovako složenih predmeta, a politički ambijent iz ovog perioda predstavljao je dodatnu otežavajuću okolnost za rad pravosudnih institucija.
Organizacija pravosuđa u Bosni i Hercegovini bila je izrazito složena i može se reći da je pravosudni sistem bio podijeljen u četiri odvojena sistema. Pored toga, u okviru pojedinih kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine djelovale su paralelne, odvojene pravosudne strukture. Ni međuentitetska saradnja nije bila na zadovoljavajućem nivou i nije bila institucionalizovana.

Identifikator

oai:fedora.unibl.org:o:3063

Tip

Referenca

Datum

2024-02-20T08:09:00.925Z

Prava

All rights reserved

Alternativni naslov

master rad
Judicial system of Bosnia and Herzegovina and entities in the light of reform processes

Tema

Pravosudni sistem, sudska vlast, Institucije Bosne i Hercegovine,

Kreator

Position: 75024 (22 views)